tittaintilleva

Att födas

Publicerad 2011-08-14 23:32:30 i Allmänt


Jag har ont om hönor som lägger ägg och har tvingats ta fram kläckaren.


Spännande att se hur ett ägg efter 21 dagar blir en liten kyckling. I kläckaren kan man följa hur den lilla kycklingen tar sig ut ur skalet när den är färdig.


Lite otäckt ser det kanske ut.


Men efter en dag är de söta små dunbollar och transporteras ut i hönshuset.


Där har jag som tur är två hönsmammor som tar över skötseln.


Mina blomval i år har varit ett försök i vitt och rött. Här lejongap och vitpytta(som har blivit nysört)


Ricin och vitpytta.


Browallia (om det finns vita) och petunia.


Hibiskus.


En lilja och ulleterneller.


Den vita liljan och den röda keramikblomman.



En fylld stockros.


Blomman för dagen strävar upp på bågen av armeringsjärn.


En ljuv läkemalva.


I växthuset trängs gurkor,


tomater


och melon. Inte säker på att den hinner bli klar.


I trädgårdslandet växer det så det knakar. Löken som jag skördade idag.


Kålrabbi.


Purjolök.


Fänkål.


Zucciniblomma.


Jordärtskocka.


Välkommen in i vårt nya tält. Två rum och kök.


Bukett att glädjas åt.


För mångs år sedan hade vi busiga rävungar runt huset och de tog en av mina nyinköpta träskor. Vi letade överallt utan att finna den. I år hittade B den när han plockade kantareller långt från huset.


Fjärillar trängs på den röda solhatten.


Humlorna jobbar på i stormhatten.


Nedre delen av dammen under konstruktion.


30 ägg har hitills blivit 21 kycklingar.



Var tar sommaren vägen?

Publicerad 2011-08-01 21:07:57 i Allmänt


Den inleddes med ett möte i Bryssel. Där var det mycket varmt och åskade våldsamt. Presentation av en skrift om vikten av att äta folsyra för att förhindra att barn som föds får ryggmärgsbråck. Många länder i världen tillsätter folsyra i mjöl men i Europa är politikerna osäkra och ovilliga att göra det. Alla som planerar att bli gravida ska 3 månader före och 3 månader efter konceptionen äta ett tillskott av folsyra för att minska risken att föda ett barn med ryggmärgsbråck. Mycket bättre än att behöva ta ställning till en eventuell abbort.


På väg hem stannade jag och såg utställningen om och av Siri Derkert på Moderna museét. En mycket bra utställning och det som överaskade mig mest var att hon slog igenom när hon var 56 år gammal. Så än kanske det inte är för sent.


Hälsade också på min kompis U i hennes fina kolloniträdgård i Stockholm.


En veckas kurs i klassisk oljemåleri vid Avesta Art Academy var en upplevelse. Sex ivriga tanter och en herre målade stilleben, modell och landskap under ledning av Andreas Charalambous från Cypern.


Stilleben av tittain. Känns som att fortsätta där man var för 30 år sedan, när jag gick på konstskola. Ingenting verkar ha hänt.


Vi blev bjudna på middag och överaskning av R o U där förrätten bestående av olika röror, åts vid båthamnen i Semla. Resten av måltiden avnjöts på altanen hos R o U. Trevligt!


Storfiskarna J o B drog upp en gädda på 5,2kg. Det tog 20min att få in den i båten och den var så skrämmande att J nästan hoppade ur båten.


Kryssning med broder och hans familj samt vår dotter till Tallin gav mersmak. Skulle vilja spendera längre tid än bara några timmar i Estland.


Det fanns mycket fint av linne att köpa i Tallin, det blev en hatt som jag är mycket glad för.


Någon sorts körbär från N:s trädgård.


Det var ett år sedan som jag startade denna blogg för att ha någonstans att titta på alla blommor som jag fotograferar. Här stjärnflocka och purpurvädd.


Är det någon som vet vem som gjort detta handblåsta glas och var jag skulle kunna köpa fler. Köpte de tre de hade för några år sedan på Norrgavel i Köpenhamn men har inte hittat dem igen.


Så här ser signaturen ut i botten. Tacksam för tips.


Detta är potatis. Igår var vi tvungna att slå ner all blast på årets potatis på grund av att den blivit angripen av potatisbladmögel. Detta elände. Visserligen är potatisen rätt stor så skörden blir OK men det är trist i alla fall.


I år har jag odlat morötter genom att göra ett hål i jorden och sätta ner 6-8 frön. Ingen gallring behövs och när det är skördedax är det bara att ta upp en knippe.


De första kantarellerna. B säger att det nu är slut på sommaren. Det är ju hela augusti kvar.


Jag hoppas på en härlig sensommar.









Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela