tittaintilleva

Tittain i Bryssel

Publicerad 2010-11-18 09:48:34 i Allmänt


Jag var på If-styrelse möte i Bryssel i helgen. Hörde på nyheterna att det inte regnat så mycket i Belgien på länge och regna gjorde det.


Manneken Pis 

Manneken Pis är en skulptur i Belgiens huvudstad Bryssel föreställande en liten gosse som urinerar i en fontänbrunn. Skulpturen, som är känd bland stadens invånare som "stadens äldsta invånare", utfördes 1619 av Hieronymus Duquesnoy.Man vet inte när den första Manneken Pis restes. Den 1600-talsskulptur som står i hörnet mellan Rue de L'Étuve/Stoofstraat och Rue du Chêne/Eikstraat gjordes för att ersätta en stenstaty som då stått i samma gathörn i århundraden.Ett flertal legender erbjuder förklaringar till det ovanliga motivet. En av de mest kända handlar om en stackars far, vars tvåårige son kommit vilse under en resa till den stora staden. Efter att oförtröttligt ha sökt igenom stadens gator dag och natt, är det i det här gathörnet han slutligen finner sin lille pojke, stillsamt kissande på gatan. Det ögonblicket är naturligtvis ett han vill minnas hela livet och dela med hela världen, och därför låter han göra statyn.En annan legend om pojken handlar om hur han räddade hela staden Bryssel från att brinna ned genom att kissa på lågorna som då dog ut. Pojken är enligt den legenden en stadshjälte och skall därför blivit avbildad så som han blivit.

Grand-Place eller Grote Markt (stora torget), är ett världsberömt torg i Bryssel. Det anlades under senmedeltiden.Vid torget finns bl.a. Bryssels stadshus, uppfört 1402-1455, och ett flertal rikt utsmyckade gilles- och patricierpalats från sent 1600-tal.



Hoppas att jag får komma tillbaka till Bryssel någon gång när det inte regnar så mycket så att man gå omkring och titta lite mer.

Lyckades rycka upp de sista morötterna

Publicerad 2010-11-03 10:45:04 i Allmänt


Frosten försvann och jag fick möjlighet att ta upp de sista morötterna

 
Härligt fina och goda är dom.


Jag spolade av morötterna med högtryckstvätten och då blev de så här rena.


En stor sten mitt i landet som jag frilägger varje år men inte får upp. Den är för stor och sitter för djupt.


Fick en Kissemiss som tack för mitt deltagande som föreläsare på Oberoende konferensen.
Titta in på www.spinabifida.se och läs om projektet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela